www.hattert.nl

Voormalig kasteel 't Hattert in Vierlingsbeek

Historie

Het kasteel stamt uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Eeuwenlang was het kasteel in handen van het geslacht Van den Hattert. Na 1640 ging het stamslot in andere handen over. Rond 1649 was het kasteel zo bouwvallig, dat het niet meer voor bewoning geschikt was. De toenmalige eigenaar liet tegen de zuidelijke gracht een nieuw kasteel bouwen, terwijl later het oude kasteel afgebroken werd. Rond 1820 was luitenant-generaal Jean Andreas Stedman eigenaar. Na het uitbreken van de Belgische Opstand in 1830 verkocht Stedman de Hattert en vertrok richting Koblenz.
Na hem kwamen de paters redemptoristen, die het kasteel overdeden aan de ontginnersfamilie Jaeger-Van Ophoven.

Na 1920 werd het landgoed ontmanteld. De bijbehorende boerderijen werden verkocht, de oude oprijlaan viel onder de bijl van de houthakker, de hoofdgrachten werden gedempt en de sierlijke brug werd gesloopt.

In de 2e wereldoorlog is eigenaresse Thea Jaeger verhuisd naar Mill en hebben de Duitsers intrek genomen op deze plek. Bij de bevrijding is het kasteel helaas onherstelbaar vernield in de Slag om Overloon.Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel verwoest, en vervolgens afgebroken waarbij nog slechts enkele stukken muur gespaard bleven.

Thea Jaeger heeft Sjef van Kempen na de oorlog gevraagd om zijn intrek te nemen in de oude paardenstal en de landerijen te gaan bewerken. Zodoende heeft hij een agrarisch bedrijf kunnen opbouwen.
De oude paardenstal is omgebouwd tot woonhuis. De restanten van het kasteel zijn in de jaren ‘80 verwijderd en vervangen door een nieuwerwetse werkplaats/schuur voor het bedrijf

Het oude koetshuis is in de jaren (mis-) gebruikt als koeienstal, varkenstal, witlofschuur, aardappelschuur. En als zodanig ook behandeld.
In 1988 heeft Piet van Kempen samen met zijn vrouw het bedrijf van zijn vader overgenomen, en een tweede schuur gebouwd. De geschiedenis van de werkzaamheden vindt u elders op deze site.

In 2005 heeft de familie van Kempen deze plek overgenomen van de erfgenaam van Thea Jaeger, Sjef Offermans. (Hopelijk kan/wil hij nog een bijdrage leveren aan dit historische verhaal van Kasteel ‘t Hattert.)

Het koetshuis, zo in verval geraakt, kon geen nuttige bijdrage meer leveren. Sloop was nog de enige optie. Gelukkig, voor behoud van het authentieke karakter van deze plek, heeft de gemeente toestemming gegeven voor herbouw/renovatie. (zie hier)

De familie zou graag de gracht ook nog in ere herstellen, alles met respect voor de historie en de sfeer van deze historische plek.


Bronnen:
BHIC
KasteleninNederland
Huidige bewoners (2016)